Welkom

MERKEN ZIJN DE NIEUWE KERKEN

Casestudy samenvattingWat geeft ons nog houvast, in dit tijdperk van gebrekkige saamhorigheid, waarin religies zwakker worden en merken machtiger?

Vroeger gaven mensen via religieuze symbolen uitdrukking aan hun persoonlijke standpunten en overtuigingen. Tegenwoordig zijn deze religieuze symbolen vervangen door logo’s van merken die zij zichtbaar gebruiken.
Onderzoek laat zien dat niet-religieuze mensen een grotere voorkeur hebben voor sterke merknamen. Merken nemen de rol van religies over. Merken zijn de nieuwe kerken.

Danielle van Geer

Over Mij

html5 bootstrap template by colorlib.com

Daniellevan Geer

Biografie

Tijdens het afstuderen van mijn Bachelor of Arts aan de Academie Artemis, heb ik onderzoek gedaan naar hoe merken de rol van religies overnemen. Mijn fascinatie over dit onderwerp begon al vroeg. Ik ben geboren in een creatieve familie, mijn ouders zijn al meer dan dertig jaar ontwerpers.

Tijdens mijn stage bij de WE Fashion op de kids design afdeling, vroeg ik me af waarom zij hun collectie zo vaak vernieuwen. De collectie bestaat grotendeels uit kopieën van oude ontwerpen. Er wordt wel gewerkt aan veranderingen, maar niet aan verbeteringen. Tegenwoordig dragen mensen in Europa een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer. Mode is vluchtig.

Dus waarom willen mensen altijd iets ‘nieuws’, en wanneer krijgt een product persoonlijke waarde? Mensen houden van materiële spullen, maar nog niet genoeg. We gooien het nog te gemakkelijk weg.

In het boek 'Sapiens' benadrukt Yuval Noah Harari dat de mens in staat is om over dingen te fantaseren en om ergens betekenis aan toe te kennen. Op die manier hebben mensen religies gevormd en aangehangen. Vroeger ging het vooral om geloof in bovennatuurlijke krachten. Tegenwoordig zien we dat het vooral gaat om een breed gedeeld geloof in zaken zoals democratie, geld en het geloof in merken. Geloven in Apple betekent een afkeer van Samsung. En zo zien wij Coca Cola tegenover Pepsi, Adidas tegenover Puma, Ajax tegenover Feyenoord en BMW tegenover Audi.

Summery

De Consumerende Wereld In Zeven Dagen

De Schepping

html5 bootstrap by colorlib.com
Dag 1

Missie & Identiteit

We leven in een tijd waarin het consumeren zijn grenzen heeft bereikt.

html5 bootstrap by colorlib.com
Dag 2

Marketing & Visie

Wanneer consumenten 'believers' worden, verandert de rol van een merk in een kerk.

html5 bootstrap by colorlib.com
Dag 3

Communicatie & Interactie

'Corporate religion' is een nieuwe manier van denken over merken, maar voorlopig staat voor de meeste merken het product nog steeds in het middelpunt van de communicatie.

html5 bootstrap by colorlib.com
Dag 4

Esthetiek & Emotie

Vandaag de dag zijn het de merken die de harten van het volk hebben gestolen en de gezochte status bieden.

html5 bootstrap by colorlib.com
Dag 5

Organisatie & Structuur

Warenhuizen, winkels en shopping malls zijn tempels die we zeven dagen per week op zelfgekozen momenten kunnen bezoeken en waar wij onze merken vereren door hun producten te kopen en gebruiken.

html5 bootstrap by colorlib.com
Dag 6

Uitvoering

Naast de functionaliteit van een product zien we een groeiende vraag naar meer betekenisvolle producten.

html5 bootstrap by colorlib.com
Dag 7

Consumeren

Er is één religie die werkelijk alle mensen met elkaar verbindt, namelijk het financiële geloof.